+31 6 51317988
Uncategorized
De halve JKM – 2014
May 20, 2015
0

De Jan Knippenberg Memorial 2014

Voor de liefhebbers van de kust en lopers die het stukje over het strand tijdens de Vredesmarathon in september of de hele Strandmarathon in januari en juli te kort vinden bestaat sinds 1996 de Jan Knippenberg Memorial (“JKM”). De JKM is de langste strandrace ter wereld en loopt vanaf Hoek van Holland naar Den Helder. De JKM is opgezet ter nagedachtenis aan Jan Knippenberg (1948-1995), de pionier van het ultralopen in Nederland. Het parcours, inclusief omweg via de sluizen bij IJmuiden en bij de Scheveningen Haven, was een trainingsroute van Jan Knippenberg. Jan woonde zelf op Texel en liep af en toe van Den Helder vanaf de veerboot naar zijn ouders in Hoek van Holland. En na het weekeinde weer terug. Inmiddels is de JKM is uitgegroeid tot een hardloopklassieker.

De magie van de JKM betreft het weidse uitzicht en de continue veranderende omstandigheden op het strand als gevolg van de wisselingen van het tij en weersveranderingen. Omdat de JKM traditiegetrouw op paaszaterdag plaatsvindt, is de verwachting koel lenteweer. Kans op een buitje en redelijke kans op wind mee, maar zeker ook kans op tegenwind. Onder de diverse winnaars van de JKM zijn verschillende bewoners van de Haagse kuststreek, die uiteraard het thuisvoordeel hebben van een perfecte trainingslocatie.

Afgelopen 19 april deed de JKM ook Scheveningen weer aan. Rond middernacht waren 24 helden gestart in Hoek van Holland, richting eerste halteplaats Scheveningen bij de strandopgang Houtrustweg. Zelf heb ik verstek laten gaan om de lopers aan te moedigen. Ik deed namelijk mee aan de JKM 60 km, die ook wat meer deelnemers kent. De korte afstand is eigenlijk 59 km, maar 60 klinkt nu eenmaal beter. De korte versie ging van start in Wijk aan Zee en heeft als finish uiteraard hetzelfde eindpunt in Den Helder als de hele JKM. De halve JKM was eerlijk gezegd goed te doen. Ik was redelijk voorbereid door de Den Haag Strandmarathon in januari en de nodige trainingskilometers op het strand. Op de dag zelf liet de vorm van de dag het een beetje afweten en kon ik mijn tempo onvoldoende vasthouden. Wellicht ook vanwege meer tegenwind dan ik had gehoopt. Maar als je wat rustiger loopt heb je weer meer te genieten onderweg. Uiteindelijk ben ik na 6 uur en 20 minuten gefinisht.

De winnaars? Pieter Mans legde de 125 km af in 11u en 22 minuten. De laatste deelnemer van de JKM 125 finishte na 17u en 17 minuten. Jan Muller won de JKM 60km in een tijd van 4 uur en 47 minuten. Meer informatie over de uitslagen is te vinden op www.ultraned.org.

De halve JKM is een aanrader vanwege het bijzondere karakter van de loop, maar vooral ook door de perfecte organisatie. Belangstellenden moeten nog even wachten tot de volgende editie. Pas in het voorjaar van 2016 zal de volgende editie van de JKM plaatsvinden. De JKM en een andere ultraklassieker, De Zestig van Texel, wisselen elkaar namelijk af: de JKM op paaszaterdag van de even jaren en Texel op tweede paasdag van de oneven jaren. Er is een kwalificatie-eis voor de “hele Knip” (of De 120 van Texel): een 100 km binnen 9.30. Nadere informatie is te vinden op www.janknippenbergmemorial.nl.

 

1973 Jan Knippenberg met bordercollie Witte Hans_Heus

 

Write your comment here ...

Leave a Reply